Å Home
Home På egen hand Hotellbokning Aktuella Resor Amtrak Modeller Kontakt
ÅmmebergsResor - Ekorrvägen 7 - 694 60  Åsbro - Tel reseinfo: Utrikes: 0582-51090, Inrikes: 0583-34390  - info@ammebergsresor.se

Pris

350,- Bussresa, Entré
     250,- Barn under 12 år

Äppeldag på Julita

Avresa 17/9 2022

Föreningen Sörmlandsäpple arrangerar för andra året en äppeldag på Julita.

Programmet är inte helt färdigt men som lite aptitretare presenters 2021 års program, vilket ersätts med årets så snart det är färdigt.

Vi anländer vid 10 och åker hemåt 16.

Bussresa och entré ingår.


2021:

Kl 10.30, kl 12.00 och kl 14.00 : “En bra start och ett värdigt slut - om fruktträdsskötsel under trädets olika åldrar” med Henrik Morin, trädgårdsrådgivare

Under denna visning av fruktträdgården och vandring runt klonarkivet kommer Henrik att berätta om hur ett fruktträd bör skötas under dess olika åldrar - från uppbyggnadsbeskärning av unga träd till hur man bäst hanterar äldre kronträd. Ca 60 minuter.

kl 11, kl 12, kl 13 och kl 15 : “Smakverkstad - om sensorik och terroir” med Jonas Hammar, äppelodlare och kock.

Smakar alla äpplen likadant? Under Smakverkstad med Jonas får du möjlighet att prova olika äppelsorter, uppleva skillnaden mellan en sort “som äpple” och “som must”, du får också vara med och sätta ord på hur äpplen från våra sörmländska ekologiska äppelodlare egentligen smakar. Ca 30 minuter.

kl 11.30 och kl 15.30 : “Åkerö, Säfstaholm och Hedenlunda - Om sörmländska kultursorter” med Kay Pettersson, trädgårdsmästare.

Kay berättar den spännande historien om äppellandskapet Sörmland och de äppelsorter som anses uppkommit här under århundradenas lopp. Ca 30 minuter.

kl 10-16: SORTBESTÄMNING av äpple (och päron) med pomolog & trädgårdsmästare Mats Brokvist och trädgårdsmästare Kay Pettersson.

Om du vill ha dina frukter sortbestämda så ska du ta med 4-6, hellre fler än färre, frukter som du plockat runt om i trädet (så att du får både solbelysta och mindre solbelysta exemplar) och ta med dem till oss. Lägg din frukt i en papperspåse och skriver ditt namn och telefonnummer på påsen. Frukter som du förmodar är av olika sorter (från olika träd) läggs helst i skilda papperspåsar (undvik plast, plast är inte “snällt” mot frukt). Sortbestämningen äger rum i Orangeriet och sker i turordning. Om du inte har möjlighet att vänta på att dina äpplen blivit sortbestämda så kan du lämna in din frukt i en papperskasse och få besked senare under dagen.

kl 10-16: SORTUTSTÄLLNING av äpplen (både kända och mindre kända sorter) och några päron i Orangeriet

kl 10-16: ELÄNDE OCH OHYRA. En liten utställning i Orangeriet där vi visar olika sjukdomar och skadeinsekter som din frukt kan drabbas av och ger tips om hur du motverkar dem

kl 10-16: OM EKOLOGISK FRUKTODLING. Föreningen Sörmlandsäpplens egna odlare berättar om äppelodling i Sörmland.

kl 10-16: FÖRSÄLJNING AV ÄPPLEN OCH ÄPPELMUST. Medverkande odlare och gårdar är bl a Tiefensees äppelodling utanför Malmköping, Hemsta gård utanför Flen. Solmyra äppelhage utanför Bettna, Henningslunds fruktodling utanför Vrena, Karlbergs fruktodling utanför Vingåker och Palla must.

kl 10-16: FÅGELHOLKAR. Småfåglar äter skadedjur och är därmed en viktig del i växtskyddsstrategin för en fruktträdgård/fruktodling. Därför erbjuder vi även försäljning av fågelholkar.

kl 10-16: OM BIN OCH POLLINERING. Julita biodlarförening medverkar och berättar om bin, biodling och vikten av god pollinering.

kl 10-16: ÄPPELKUNSKAP - en tipsrunda med fina priser!

kl 10-16: MUSTNING AV ÄPPLEN HOS SÖRMLANDS MUSTERI

Ta med din frukt så mustar Sörmlands Musteri dina äpplen under dagen! Frukt som ska mustas ska vara i så gott skick att du kan tänka dig att äta den, fin fallfrukt med mindre stötskador och frukt med insektsangrepp går bra men rutten / övermogen frukt eller fallfrukt som plockats i djurhagar fungerar inte. Om du vill ha must av egna äpplen behövs minst 50 kg frukt (ca 5-6 papperskassar). Du kan räkna med ett utbyte på 50-70 % vilket betyder att 50 kg frukt ger minst 25 liter must! Musten levereras pastöriserad i 3 liters bag-in-box-förpackningar. Om du hellre vill ha opastöriserad råmust så går det bra men då behöver du lämna in rena förpackningar/dunkar om minst 10 l som vi fyller åt dig. Mustningen kostar 80-85 kr/3 l bag-in-box beroende på hur mycket äpplen du lämnar in.

Sörmlands Musteri är ett mobilt musteri som kommer att stå på vändplanen utanför entrén vid värdshuset. Du som har äpplen att lämna för mustning kan köra fram på vändplanen och lasta av och därefter parkera bilen på P-platsen.

kl 11-16: FÖRTÄRING Julita Café erbjuder smörgåsar, jättegott fikabröd, äppelpaj och lättare lunchmat .

Varmt välkomna!

Smakverkstad är en del av kampanjen Känn Lugnet som vi driver inom ramen för det EU-finansierade projektet Green Recovery, ett samarbetsprojekt mellan Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna och Föreningen Sörmlandsäpplen. Syftet med projektet är att stärka marknaden och försäljningen av ekologisk frukt, ekologiska grönsaker och ekologiska mejeriprodukter.

Äpplets dag på Julita utgör även en av de aktiviteter som Föreningen Sörmlandsäpplen genomför inom ramen för projektet 'Sörmland - ett äppellandskap', ett projekt som beviljats stöd av Leader Södermanland och som finansieras av medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
bokning@ammebergsresor.se

Uppdaterad: 07 december 2022