Å Home
Home På egen hand Hotellbokning Aktuella Resor Amtrak Modeller Kontakt
ÅmmebergsResor - Ekorrvägen 7 - 694 60  Åsbro - Tel reseinfo: Utrikes: 0582-51090, Inrikes: 0583-34390  - info@ammebergsresor.se


Glaciärexpressen - En av världens vackraste och mest mytomspunna järnvägar går från Zermatt till St Moritz i Schweiz och fortsätter som Bernina-banan till Tirano i Italien, betecknas ofta som världens långsammaste snabbtåg eftersom resan tar nästan åtta timmar, på den 291 kilometer långa sträckan åker det över 291 broar och genom 91 tunnlar. Den högsta punkten är Oberalppasset som ligger 2 033 meter över havet. En del av sträckan går på den världsarvsklassade Albulabanan och på 24 kilometer med kraftiga stigningar används kugg­stänger. Vi åker hela sträckan från Zermatt till Tirano och dessutom upp till Gornergrat där vi har en fantastisk vy över det 4.804 m.ö.h höga Mont Blanc.


DAG 1. Hemorten-Hamburg
Anslutning från Din närmaste järnvägsstation till Köpenhamn där tågbyte sker för färd via de danska öarna till Flensburg och Hamburg. Eftersom man sover lite bättre i en säng som står still övernattar vi på hotell ”rakt över gatan” från Hamburgs centralstation.

DAG 2. Hamburg-Zermatt
Frukost. Vid 8-tiden avgår vårt expresståg mot södern. Vi passerar Kassel, Frankfurt am Main, efter Karlsruhe ser vi Schwarzwald torna upp sig till vänster och redan 14:55 är vi framme i Basel. Här väntar en paus och tågbyte för dagens sista normalspårståg. Via Schweiz huvudstad, Bern, passeras Spiez och 18:31 anländer vi till Visp. Efter ett kort byte till smalspåret har vi bara en timme kvar tills vi når målet - Zermatt, en mycket vacker bergsby där inga privatbilar är tillåtna. Här bor vi 2 nätter.

DAG 3. Zermatt
Frukost. Vi börjar dagen med en tågresa med smalspårskuggstångståg upp till Gornergrat på 3.135 m.ö.h., den näst högst belägna bergbanan i Europa, efter Jungfraubahn. Här har vi en fan­tastisk utsikt över Matterhorn och Monte Rosa. Åter för en ledig eftermiddag.

DAG 4. Zermatt-St Moritz
Frukost. Idag blir det en verklig höjdarresa. Vi lämnar Zermatt på morgonen för att med tåget klät­tra upp till 2.023 m.ö.h, delvis med kugg­stångs­hjälp. Vyerna är omväxlande och blir aldrig lång-tråkiga. Vi passerar bl.a. Brig, Ander­matt, Disentis, Chur och Fili-sur, åker över den spektakulära Landwasser-viadukten på vår väg till den kända skidorten St Moritz. Övernattning.

DAG 5. St. Moritz-Lugano
Frukost. Även idag blir det fantastiska vyer. Vi åker på den fantastiska Albula-banan, även den ett världsarv, där den berömda karusellen finns. Vi åker i en stor cirkel och åker över oss själva på vår väg mot söder och Italien. Sista biten till Tirano går tåget i gatan, bland övrig trafik - som en spårvagn.
I Tirano byter vi tåg,  åker utefter Lago di Como och Lago di Lugano på vår väg till Lugano, en av svenskarnas första turistorter i Alperna, där pal­mer vajar vid sjöstranden. Övernattning.


DAG 6. Lugano
Frukost. En heldag i denna bergsstad med exotiska inslag som ligger i Schweiz, på gränsen till Italien invid Luganosjön. Följ med reseledaren på strövtåg.

DAG 7. Lugano-Hamburg
Frukost, Vi tar oss till stationen för att åka genom de vackra alperna, genom St. Gotthardstunneln, förbi Luzern till Basel. Här byter vi tåg och når Ham­burg tidig kväll. Övernattning.

DAG 8. Hamburg-Hemorten
Frukost på hotellet varefter vi går rakt över gatan till vårt tåg vilket för oss till Köpenhamn för tåg­byte mot Sverige och hemorten. Vi har haft en oförglömlig resa på spår med massor av vackra vyer.


INGÅR: Tågresor enligt program. Inkvarte­ring i del i dubbelrum med bad, toalett. 1xHamburg, 2xZermatt, 1xSt Moritz, 2xLugano, 1xHamburg.  Måltider: 7xFrukost. Svensk färdledning.
PRIS
 ?,- ca Del i dubbelrum
 ?,- ca Enkelrumstillägg.

INGÅR EJ: Övriga måltider, privata utgifter. Avbeställningsskydd.
ANMÄLNING: Snarast.

Reseledare: Per Lind
Valutakursen är beräknar på 1 EUR = 11,50 SEK.

bokning@ammebergsresor.se

Pris
Kommer!

web counter

Zermatt © Leander Wenger